Homepage Platform Berend Botje
Missie: Bescherming Groene glazenmaker en Krabbenscheer.

Stichting Platform Berend Botje wil bereiken dat de in de vrije natuur van de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel voorkomende zwaar beschermde libel Groene glazenmaker en de plant waarin deze libel haar eieren legt Krabbenscheer, die bescherming krijgt waar deze volgens de Flora- en faunawet en de Gedragscode Flora-en faunawet voor waterschappen recht op heeft. Dat de populaties Krabbenscheer, en daarmee Groene glazenmaker, in deze drie provincies niet langer worden aangetast of zelfs vernietigd.

Daarnaast wil Stichting Platform Berend Botje bereiken dat door menselijk toedoen verloren gegane populaties van Krabbenscheer en Groene glazenmaker worden hersteld of gecompenseerd.

Zo wil Stichting Platform Berend Botje bereiken dat de Groene glazenmaker in deze drie provincies een goede toekomst tegemoet gaat en flink in aantal kan toenemen, zowel in aantal populaties als in aantal individuen.

Stichting Platform Berend Botje wil dit realiseren door:

  • het inventariseren van de drie provincies op het voorkomen van populaties Krabbenscheer en Groene glazenmaker

  • het monitoren van de gevonden populaties

  • middels deze webpagina, persberichten en krantenartikelen willen we de aandacht vestigen op onze activiteiten

  • het bestuderen van de Groene glazenmaker en Krabbenscheer in de ruimste zin van het woord.

  • in goed overleg met alle instanties die zich met het beheer van oppervlakte water bezig houden proberen te komen tot een optimale wijze van beheer van de populaties Krabbenscheer en Groene glazenmaker en zijn leefomgeving op het land.
  • het geven van advies, gevraagd en ongevraagd, aan alle instanties die zich met het beheer van oppervlakte water in deze drie provincies bezig houden en daarmee te maken hebben met populaties Krabbenscheer en Groene glazenmaker.

  • het voeren van gerechtelijke procedures


Historie: Stichting Platform Berend Botje is opgericht uit onvrede met de aanleg van het Westerdiepsterdallenkanaal in 2008. In het tracé van dit kanaal bevond zich een populatie Groene glazenmakers die moest wijken voor de aanleg van dit kanaal, dat deel uitmaakt van het project: “van turfvaart naar toervaart.”

NIEUWS

18 februari 2015 Raad van State weigert ontheffing voor Westerdiepsterdalkanaal

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (18 februari 2015) zelf ontheffing geweigerd voor het Westerdiepsterdalkanaal in Hoogezand-Sappemeer. Het gaat om een ontheffing op grond van de Flora- en faunawet die de toenmalige staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in juni 2008 verleende aan de provincie Groningen voor de aanleg van het kanaal.

Stichting Platform Berend Botje was tegen de ontheffing in beroep gekomen bij de Raad van State.

Lees verder alle berichten op Actueel.

Publicaties
Stichting Platform Berend Botje is uitermate verheugd over de uitspraak van de RvS, waarin na 7 jaar procederen de aanvraag voor ontheffing zoals bedoeld in artikel 75 van de Flora- en faunawet voor het project “Aanleg van het Westerdiepsterdallenkanaal” wordt afgewezen. Dit betekent dat in feite alle werkzaamheden aan het kanaal illegaal zijn uitgevoerd en de staatssecretaris een nieuw besluit op ons handhavingsverzoek moet nemen. We wachten dit besluit af en zullen gepast reageren.
Deze uitkomst laat zien dat een lange adem en vakkundige ondersteuning van Advocatenkantoor Hoen uit Gorredijk, die onder andere is gespecialiseerd in natuurbeschermingsrecht, uiteindelijk de doorslag geven.....enz.
Overzicht van persberichten en publicaties.



De belangrijkste Krabbescheerlocaties
Hoogezand, Veendam, Pekela, Stadskanaal, Musselkanaal, Ter Apel, Muntendam, Slochteren enz.