Chronologisch overzicht
Actueel 2014

18 februari 2015 Raad van State weigert ontheffing voor Westerdiepsterdalkanaal.

De Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (18 februari 2015) zelf ontheffing geweigerd voor het Westerdiepsterdalkanaal in Hoogezand-Sappemeer.


Medewerkers van de prov. Groningen bezig met verplaatsen van de krabbescheer uit het toekomstige Westerdiepsterdallenkanaal.

Het gaat om een ontheffing op grond van de Flora- en faunawet die de toenmalige staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in juni 2008 verleende aan de provincie Groningen voor de aanleg van het kanaal. Stichting Platform Berend Botje was tegen de ontheffing in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

17 december 2014: Overleg met waterschap Hunze en Aas over het onderhoud van krabbenscheer vegetaties en het behoud van populaties Groene glazenmaker.

27 november 2014: Zitting bij de rechtbank Noord- Nederland inzake de “Niet Ontvankelijk Verklaring” door de Raad voor Ondernemend Nederland met betrekking tot twee aangiften en verzoeken tot handhaving van de Flora- en Faunawet door waterschap Hunze en Aas. De uitkomst is dat Platform Berend Botje de aangiften en verzoeken tot handhaving intrekt en dat er constructief overleg gevoerd gaat worden met waterschap Hunze en Aas.

1 november 2014 Platform Berend Botje tekent bezwaar aan tegen de afwijzing van het verzoek tot handhaving met betrekking tot de afwijzing van het verzoek tot handhaving van het opnieuw schonen van de sloot bij de Ep Schuilinghstraat te Emmer Compascuum.

31 oktober 2014: Zowel Henk Jaap Meijer als Gerard Dutmer constateren dat in Hoogezand object 50: Sloot ten zuiden van de Dr. A Kuypersingel recent volledig geschoond is en dat alle Krabbenscheer daar verwijderd is.

30 oktober 2014 Platform Berend Botje tekent bezwaar aan tegen de afwijzing van het verzoek tot handhaving met betrekking tot het schonen van de sloot in polder Westerbrink te Veendam door waterschap Hunze en Aas.

28 oktober 2014 Aangifte gedaan van bij de Raad voor Ondernemend Nederland van het schonen van een gedeelte van de Langewijk te Hoogezand-Sappemeer door waterschap Hunze en Aas.

28 oktober 2014 Aangifte gedaan van bij de Raad voor Ondernemend Nederland van het schonen van een gedeelte van het Achterdiep bij de monding van de Langewijk te Hoogezand-Sappemeer door waterschap Hunze en Aas.

9 oktober 2014 Reactie ontvangen van Raad voor Ondernemend Nederland inzake aangifte en verzoek tot handhaving met betrekking het opnieuw schonen van de sloot bij de Ep Schuilinghstraat te Emmer Compascuum door waterschap Hunze en Aas. De Raad voor Ondernemend Nederland wijst de verzoeken af omdat zij meent dat er minder dan 50% van de Krabbenscheer is verwijderd.

30 september 2014: Het dossier Reider Ae gesloten omdat duidelijk is geworden dat onduidelijk zal blijven wat er precies bij de Reider Ae is gebeurd.

25 september 2014: Het dossier Barthelazathe gesloten omdat duidelijk is geworden dat onduidelijk zal blijven wat er precies bij de Barthelazathe is gebeurd.

25 september 2014 Op een bouwvergadering Vijvers en watergangen bespreken Gerard Dutmer en vertegenwoordigers van Groenwerf en gemeente Veendam het komende onderhoud aan de waterpartijen binnen Veendam. Hierbij worden ook de eerste afspraken gemaakt om te komen tot herstel van een aantal verloren gegane Krabbenscheer vegetaties. Na afloop van deze vergadering bezoeken Jan Hoek, van het groenbedrijf, en Gerard Dutmer een groot aantal groeiplaatsen van Krabbenscheer en bespreken ter plekke het geplande en te plannen onderhoud.


23 september 2014 De Raad voor Ondernemend Nederland verklaart Platform Berend Botje niet ontvankelijk inzake de aangifte en het verzoek tot handhaving met betrekking tot het meer dan 75% schonen van het zuidelijk deel van het Borgercompagniesterdiep te Borgercompagnie door waterschap Hunze en Aas en inzake de aangifte en het verzoek tot handhaving inzake de Dalweg 36 te Wildervanksterdallen.

18 september 2014 Reactie ontvangen van Raad voor Ondernemend Nederland inzake aangifte en verzoek tot handhaving met betrekking tot het schonen van een sloot met Krabbenscheer in polder Westerbrink te Veendam. De Raad voor Ondernemend Nederland wijst de verzoeken af omdat zij meent dat er nog heel veel Krabbenscheer op de bodem van de sloot ligt en niet in staat is om te beoordelen of de Flora- en Faunawet is overtreden bij het onderhoud van deze sloot in het Drevenbos te Hoogezand!

16 september 2014 Schrijven ontvangen van mevrouw N. Everts, medewerkster bij de Raad voor Ondernemend Nederland waarin zij Platform Berend Botje bedankt voor zijn betrokkenheid bij de Groene glazenmaker. Fijntjes meent zij Platform Berend Botje er op te moeten attenderen dat de R.v. O. tot nu toe alle aangiften en verzoeken tot handhaving heeft moeten afwijzen bij gebrek aan goede onderbouwing! Zij vraagt Platform Berend Botje bij deze vriendelijk en beleefd om alleen aangifte en verzoek tot handhaving te doen als Platform Berend Botje er zeker van is dat de Flora- en Faunawet is overtreden.

28 augustus 2014: Reactie ontvangen van Raad voor Ondernemend Nederland inzake aangifte en verzoek tot handhaving met betrekking tot het schonen van een sloot met Krabbenscheer in het Drevenbos door de gemeente Hoogezand-Sappemeer. De Raad voor Ondernemend Nederland wijst de verzoeken af omdat zij meent niet in staat te zijn om te kunnen beoordelen of de Flora- en Faunawet is overtreden.

26 augustus 2014 Aangifte gedaan van bij de Raad voor Ondernemend Nederland van het opnieuw schonen van de sloot bij de Ep Schuilinghstraat te Emmer Compascuum door waterschap Hunze en Aas en tevens een verzoek tot handhaving ingediend.

26 augustus 2014 Platform Berend botje heeft aangifte gedaan van bij de Raad voor Ondernemend Nederland van het schonen van de waterpartij Reider Ae in Veendam door een ons onbekende partij.

22 augustus 2014 Raad voor Ondernemend Nederland deelt mee de termijn voor het doen van een uitspraak inzake het aangetekende beroep betreffende de Ep Schuilinghstraat te Emmer Compascuum en de sloot bij sportpark Lange leegte te Veendam met zes weken te verlengen.

15 augustus 2014 Platform Berend Botje tekent bezwaar aan tegen de afwijzing van het verzoek tot handhaving met betrekking tot het meer dan 75% schonen van het zuidelijk deel van het Borgercompagniesterdiep te Borgercompagnie door waterschap Hunze en Aas.

7 juli 2014 Reactie ontvangen van Raad voor Ondernemend Nederland inzake aangifte en verzoek tot handhaving met betrekking tot het meer dan 75% schonen van het zuidelijk deel van het Borgercompagniesterdiep te Borgercompagnie door waterschap Hunze en Aas. De Raad voor Ondernemend Nederland wijst de verzoeken af omdat zij meent dat er nog heel veel Krabbenscheer op de bodem ligt en dat daarmee de Flora- en Faunawet niet is overtreden.

5 juli 2014 Platform Berend Botje tekent bezwaar aan tegen de afwijzing van het verzoek tot handhaving met betrekking tot het voor meer dan de helft schonen van een sloot bij de Ep Schuilinghstraat te Emmer Compascuum, tegen de afwijzing van het verzoek tot handhaving met betrekking tot het volledig schonen van een sloot bij sportpark Lange leegte te Veendam door de gemeente Veendam en tegen de afwijzing van het verzoek tot handhaving betreffende de Dalweg 36 te Wildervanksterdallen.

2 juli 2014 Henk Jaap Meijer heeft de besluitvormende vergadering van waterschap Hunze en Aas inzake het Slochterdiep project bijgewoond.

19 juni 2014 Aangifte gedaan van bij de Raad voor Ondernemend Nederland van het schonen van een sloot met Krabbenscheer in het Drevenbos door de gemeente Hoogezand-Sappemeer.

18 juni 2014 Henk Jaap Meijer en Gerard Dutmer hebben de hoorzitting van waterschap Hunze en Aas inzake het Slochterdiep project bezocht en hebben daar de reactienota van Platform Berend Botje inzake het baggeren van de Slochter Ae toegelicht.

16 juni 2014: Aangifte gedaan van bij de Raad voor Ondernemend Nederland van het schonen van een waterpartij bij de Barthelazathe in Stadskanaal door een ons onbekende partij.

14 juni 2014 Platform Berend Botje dient een Reactienota met betrekking tot: “Ontwerp projectplan inrichting Slochterdiep en zijtakken” in bij waterschap Hunze en Aas.

26 mei 2014 Reactie ontvangen van Raad voor Ondernemend Nederland inzake aangifte en verzoek tot handhaving met betrekking tot het schonen van een Krabbenscheer vegetatie in de Dalweg 36 te Wildervanksterdallen. De Raad voor Ondernemend Nederland wijst de verzoeken af omdat zij op basis van de aangiftes tot de conclusie komt dat er in de drie wijken samen niet meer dan 50% van de Krabbenscheer zou zijn geschoond.

20 april 2014 Aangifte gedaan van bij de Raad voor Ondernemend Nederland van het schonen voor meer dan 75% van het zuidelijk deel van het Borgercompagniesterdiep te Borgercompagnie door waterschap Hunze en Aas.

6 april 2014 Aangifte gedaan bij de Raad voor Ondernemend Nederland van het volledig schonen van een sloot in polder Westerbrink te Veendam door waterschap Hunze en Aas.

1 maart 2014 Aangifte gedaan van bij de Raad voor Ondernemend Nederland van het deels en volledig schonen van de voormalige veenwijk Dalweg 36 te Wildervanksterdallen door een onbekende dader en daarbij een verzoek tot handhaving ingediend.

27 februari 2014 Reactie ontvangen van Raad voor Ondernemend Nederland inzake aangifte en verzoek tot handhaving met betrekking tot het schonen van een Krabbenscheer vegetatie in Valthermond en het Nieuw diep te Nieuwediep, Emmer Compascuum en in Veendam. De Raad voor Ondernemend Nederland wijst de verzoeken af omdat zij voor de werkzaamheden in Nieuwediep, Emmer Compascuum en Veendam meent niet in staat te zijn om te kunnen beoordelen of de Flora- en Faunawet is overtreden. Van de werkzaamheden in Valthermond is onduidelijk wie daar de werkzaamheden heeft uitgevoerd.

04 februari 2014 Platform Berend Botje heeft een brief ontvangen van waterschap Hunze en Aas waarin deze schrijft de contacten met Platform Berend Botje voorlopig op te schorten, wegens het feit dat Platform Berend Botje inmiddels drie aangiften en verzoeken tot handhaving heeft gedaan wegens overtreding van de Flora- en fauanwet.

13 januari 2014 Aangifte gedaan van bij de Raad voor Ondernemend Nederland van het schonen van een Krabbenscheer vegetatie in het Nieuwe diep te Nieuwediep door waterschap Hunze en Aas en daarbij een verzoek tot handhaving ingediend.

04 januari 2014 Aangifte gedaan van bij de Raad voor Ondernemend Nederland van het schonen van een Krabbenscheer vegetatie in Valthermond bij de sluis bij het Natupark door een ons onbekende dader.

Actueel 2013 en vroeger


08 december 2013 Aangifte gedaan bij de Raad voor Ondernemend Nederland van het voor het volledig schonen van een sloot bij sportpark Lange leegte te Veendam door de gemeente Veendam en hierbij een verzoek tot handhaving gedaan.

08 december 2013 Aangifte gedaan bij de Raad voor Ondernemend Nederland van het voor meer dan de helft schonen van een sloot bij de Ep Schuilinghstraat te Emmer Compascuum door waterschap Hunze en Aas en tevens een verzoek tot handhaving ingediend. Dit is gedaan omdat redelijk overleg met waterschap Hunze en Aas niet mogelijk bleek.

13 september 2013 Veldbezoek door Gerard Dutmer met mevrouw Jeannette van Schaik, van waterschap Velt en Vecht, aan de Runde bij Zwartemeer, Kamerlingswijk, zijwijk bij Bargerveen en wijk Hospers in Zwartemeer. Hierbij worden afspraken gemaakt over het beheer van de Krabbenscheer vegetaties.

26 december 2012: Geconstateerd dat waterschap Hunze en Aas gedeeltelijk heeft voldaan aan de opdracht van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit om een deel van de verwijderd Krabbenscheer in het Nieuwediep te Nieuwediep terug te plaatsen.

20 december 2012: aanvullende foto’s opgestuurd inzake de aangifte Nieuwediep.

10 december 2012 Aangifte gedaan bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit van het volledig schonen van de vakken 2 en 3 van het Nieuwe Diep te Nieuwediep.

13 september 2012 Antwoord ontvangen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit inzake de melding van Voorste Kamp te Stadskanaal, die constateert dat er meer dan 25% van de Krabbenscheer is blijven staan en dat hiermee de Flora- en Faunawet niet is overtreden.

01 augustus 2012 Melding gedaan bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit van het volledig schonen van een waterpartij bij de Voorste Kamp in Stadskanaal door de gemeente Stadskanaal.

11 juli 2012 Veldbezoek met drie leden van de onderhoudsdienst van waterschap Hunze en Aas naar Pagediep, Drouwenermond en Nieuwe diep.

09 juli 2012 Veldbezoek van Gerard Dutmer met ecoloog Uko Vegter van waterschap Hunze en Aas naar Pagediep, Drouwenermond en Nieuwe diep.

06-07-2011 Veendamochtend: 10.30 – 11.00 bespreking van Gerard Dutmer met de heer Arjan Blaauw van de gemeente Veendam, gesproken over een voorstel voor het onderhoud van Krabbenscheer in Veendam.

21 juli 2011 Gerard Dutmer constateert dat in het Pagediep bij Veenhuizen de Krabbenscheer vegetatie vrijwel volledig is verwijderd. Deze dag werd ook geconstateerd dat in Drouwenermond alle Krabbenscheer was verwijderd. In beide gevallen was waterschap Hunze en Aas de dader. Uit coulance is hiervan geen aangifte gedaan maar contact opgenomen met het waterschap.

03-06-2011 Op verzoek van waterschap Hunze en Aas heeft Gerard Dutmer deze vrijdag het Tripscompagniesterdiep in Tripscompagnie helemaal bekeken op het voorkomen van Krabbenscheer, dit i.v.m. gepland groot onderhoud. Er is geen Krabbenscheer aangetroffen.

08 december 2010 Gerard Dutmer heeft een bespreking gehad met twee vertegenwoordigers van de gemeente Stadskanaal over de Groene glazenmaker en de Flora- en faunawet en hoe hier mee om te gaan, om te komen tot een goede bescherming van het leef- en voortplantingsgebied van deze zwaar beschermde soort. Het gesprek verliep helaas in een onaangename sfeer waarbij de vertegenwoordigers van de gemeente duidelijk lieten blijken niet gediend te zijn van inmenging van buitenaf.

28 oktober 2010 Op verzoek van waterschap Hunze en Aas heeft Gerard Dutmer het Achterdiep in Hoogezand – Sappemeer vanaf Winkelhoek- oostelijk eind bekeken op Krabbenscheer i.v.m. gepland baggeren in 2011. Geen Krabbenscheer meer gezien – te laat in seizoen en te slecht weer.

28 september 2010 Gerard Dutmer heeft een bespreking met de heer Uko Vegter van waterschap Hunze en Aas over het onderhoud aan Krabbenscheer vegetaties. De bespreking verliep in een prettige en constructieve sfeer en er wordt een positieve uitwerking van op de aantallen groene glazenmakers van verwacht.

16juli 2010 Gerard Dutmer heeft contact gehad met waterschap Hunze en Aas over het recent volledig schonen van het Beneden Westerdiep te Veendam. Het resultaat was onvoldoende waarop besloten wordt aangifte te doen.

15 juli 2010 Gerard Dutmer constateert dat in Veendam het Beneden Westerdiep voor 100 % geschoond is door waterschap Hunze en Aas.

07 april 2010 Gerard Dutmer heeft een bijeenkomst op het gemeentehuis Veendam met Wim Mulder en Jonnie de Ruiter, medewerkers van de gemeente die het onderhoud van de waterpartijen voor hun rekening nemen. Deze bijeenkomst verliep in een positieve en zeer prettige sfeer.

01 april 2010 Gerard Dutmer heeft natuurmonumenten in noord Drenthe geadviseerd over de aanleg van petgaten. In juli 2011 zijn er elf petgaten voor Groene glazenmaker aangelegd volgens dit advies.

13 maart 2010 Gerard Dutmer heeft een lezing gegeven aan leden van de Nederlandse Vereniging van Libellenonderzoekers te Zwolle over Groene glazenmakers en Krabbenscheer in de Veenkoloniën.

17 mei 2009 Henk Jaap Meijer woont een voorlichtingsbijeenkomst bij in Wildervank over het “Krabbenscheer vriendelijk” baggeren van het noordelijk gedeelte van het Westerdiep, georganiseerd door de gemeente Veendam i.s.m. ingenieursbureau Tauw. Er komen helaas geen aanwonenden.

18 november 2008 Reactie van de gemeente Veendam op het schrijven van 14 september 2008 van Platform Berend Botje inzake het baggeren van het Westerdiep in Wildervank en de aanwezigheid van Krabbenscheer aldaar. Gemeente Veendam zegt toe dat er ten noorden van de 5e laan Krabbenscheer vriendelijk gebaggerd zal gaan worden.

10 november 2008 Platform Berend Botje bespreekt samen met ingeneursbureau Tauw en gemeente Veendam de situatie in het Westerdiep en de mogelijkheden om leefgebied van Groene glazenmaker te sparen.

14 september 2008 Platform Berend Botje maakt de gemeente Veendam erop attent dat er in het Westerdiep te Wildervank, waar gebaggerd zal gaan worden, leefgebied van de Groene glazenmaker voorkomt.